torstai 29. lokakuuta 2015

Henkinen kasvuyritys, suuntana flow -Kokemuksia Unelmana työ-valmennuksesta

Otin jokin kuukausi sitten pienen aikalisän ja aloin toden teolla pohtia, mitä haluan elämässäni tavoitella. Sanotaanhan, että kun jotakin oikein hartaasti haluaa, hyvin usein sen myös saa. Jääkaappimagneettikin julistaa: ”Varo: unelmilla on tapana toteutua.” Mutta miksi on niin? Siksi, että laitamme itsemme likoon, teemme jopa päättömiä uhrauksia ja huomaamme tarttua juuri oikeisiin tilaisuuksiin saavuttaaksemme tavoitteemme. Alamme yksinkertaisesti nähdä ympärillämme asioita, joilla on unelmiemme kannalta merkitystä — kun vain tiedämme, mitä kohti olemme kulkemassa.

Minä en tiennyt. Vielä vähän aikaa sitten harhailin kuin reissussa rähjääntynyt festariliftari peukalo pystyssä toiveikkaana työelämän valtatien laidassa. Josko joku ottaisi kyytiin. Minne tahansa, missä rokki soi ja missä pääsee seikkailun makuun! Taitava ja joustava korkeasti koulutettu maisteri ja moniosaaja, jolla oli kokemusta usealtakin eri alalta, mutta jolta suuntavaisto oli jokseenkin kadoksissa. Jotakin kuitenkin onneksi tapahtui ja johdatus puuttui peliin viime hetkellä.

Kuva lainattu täältä.


Hain ja ilokseni tulin valituksi uuteen Talentree Oy:n, ELY-keskuksen ja TE-palveluiden järjestämään Unelmana Työ –valmennuskokonaisuuteen, joka tähtää korkeasti koulutettujen osaajien ja alueen kasvuhakuisten yritysten yhteen saattamiseen. Tarkoituksena on, että valmennettavien ammatillisen profiilin selkeyttäminen, omien tavoitteiden ja unelmien pohtiminen sekä verkostoituminen johtavat lopulta työllistymiseen. Innostuin. Halusin oppia ymmärtämään tämän päivän työelämää syvemmin ja uskaltautua tarkastelemaan omaa osaamistani toimialarajojen yli. Näin tilaisuuden verkostoitua kiinnostavien yritysten kanssa ja päästä haastamaan itseni.

Keskeiseksi kysymykseksi valmennuksessa nousi se, kuinka voisin jalostaa ominaisuuksistani nykypäivän työelämässä tarvittavia taitoja. Kaiken lähtökohdaksi valittiin LTA, luontaisten taipumusten analyysi, eräänlainen persoonallisuustesti, jonka avulla selvitettiin, millainen tyyppi olen työelämässä ja millaiset ovat luontaiset tapani toimia eri tilanteissa. Aikaisemmin en ollut ajatellut asiaa tällä tasolla, minkä vuoksi analyysin tulos olikin suorastaan pysäyttävä: minussa asui pieni ”asioiden kehittäjä, idealisti ja muiden kannustaja, jolla on poikkeuksellisen vahva kyky keskittää energiansa ja joka valitsee työpaikkansa tarkkaan arvopohjansa mukaan”.

Prosessoin asiaa mielessäni monta monituista päivää. Pyörittelin ja maistelin luonnehdintaa perin juurin. Ja lopulta havaitsin, että toden totta, minulle innostus ja intohimo, tekemisen meininki, sitoutuminen tärkeinä pitämiini päämääriin, tarve ja taito uppoutua kulloiseenkin asiaan, sanalla sanoen ”flow” on työn tekemisessä se elinehto — kuin ilma, jota hengitän.
”Flow-kokemuksessa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan.” Flow on ”tila, jossa ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa minän tavoitteiden kanssa”. Tila, jossa ihminen on usein onnellisimmillaan. Ja juuri sitä huomasin tavoittelevani työelämässä, siitä huomasin eläväni. Vähempi ei kerta kaikkiaan riitä.

Tästä oivalluksesta alkoi matka, joka mullisti kaiken. Lähipäivien aikana aloin tunnistaa lisää omia työskentelytapojani ja pohtia keinoja, joilla tehdä niistä vahvuuksiani. Uskalsin myös nähdä ne taipumukset, joita minun tulisi kehittää pystyäkseni jatkossa työskentelemään optimaalisemmin ja itseni kannalta kestävämmillä tavoilla.

Tässä kohtaa Talentreen kouluttajien vankka ammattitaito tuli tarpeeseen. Sain hyödyllisiä käytännön vinkkejä ja tietämystä laajalti työelämän eri osa-alueilta. Aloin nähdä uusia mahdollisuuksia sielläkin, missä en niitä ollut aikaisemmin nähnyt. Suuren vaikutuksen tekivät myös huolella valittujen yritysten edustajien vierailut, sillä ne auttoivat mieleenpainuvalla tavalla konkretisoimaan oman motivaation ja uskon merkitystä menestymisessä. Kovalla työn teolla, puhtaalla intohimolla ja tekemisen palolla voi todella onnistua ja saavuttaa hurjimmatkin unelmansa. Olin vihdoin löytänyt asioita, joihin uskoin ja joihin halusin tarttua.

Valmennukseen kuuluvan kolmen kuukauden harjoittelujakson suoritan siilinjärveläisessä valtakunnallisesti tunnetussa Kylpylähotelli Kunnonpaikassa, jossa olen päässyt mielipuuhaani, vaativiin markkinointiviestinnän kehittämistehtäviin ja brändityön ytimeen. Syvennän harjoittelussa tehokkaasti toimialatuntemustani ja kaupallista näkemystäni. Koen, että olen innostuneiden visionäärien mukana luomassa jotakin uutta ja voin tuoda ääneni kuuluviin samalla kun saan arvokasta oppia pitkän linjan ammattilaisilta myynnin ja markkinoinnin asiakaslähtöisestä kehittämisestä.

Tiedän, että muut ryhmäläiset ovat hekin päässeet unelmiensa työhön. Harjoittelun kääntyessä loppusuoralle en malta odottaa seuraavaa yhteistä tapaamista. Ovatko muutkin löytäneet jotakin itselleen merkityksellistä, ovatko hekin yhtä vahvasti matkalla jonnekin? Parasta valmennuksessa on ehdottomasti ollut ryhmän ja kouluttajien tuki, verkostoituminen, ammatillisen itseluottamuksen vahvistuminen ja aito pirskahteleva riemu omista ja toisten onnistumisista. Työelämän ja itsensä tutkiminen yhdessä muiden kanssa on auttanut näkemään omat unelmat toteuttamiskelpoisina ja antanut hullun ihanaa rohkeutta uskoa niihin. Iloa tuottaa myös tieto siitä, että verkosto pitää varmasti yhtä valmennuksen jälkeenkin.


Minulle valmennuksesta alkanut matka omaan sisimpään on tarkoittanut, että olen valmis kohtaamaan itseni lisäksi myös muut työyhteisössä eri tavalla kuin aiemmin. Tunne on uusi, sillä tällä kertaa tiedän, minne olen menossa. Jonkinlainen festariliftari olen urallani edelleen, tarttumassa hanakasti lupaaviin mahdollisuuksiin, mutta pitelen nyt reilusti pahvikylttiä, jossa lukee isolla ja yksiselitteisesti ”FLOW”. Ja perillä muuten rokataan ja lujaa.

Syysterveisin,

Mari Karhunen, Unelmana työ-valmennettava

1 kommentti: