maanantai 7. joulukuuta 2015

Kodin Suvi -Intohimoista, suunniteltua kasvua

Asiakkaan tarinat saavat nyt jatkoa: Onko mahdollista, että samassa paketissa on hersyvä innostuja, idearikas yrittäjä, järjestelmällinen suunnittelija ja vahva liiketoimintaosaaja, joka osaa vielä kaiken lisäksi siivota? Vastaus on: kyllä. Kyllä, jos intohimolle on rakennettu toimiva strategia. Puhtaanapidon ammattilainen, liperiläinen Kodin Suvi –yrityksen yrittäjä,Suvi Toivola kertoo miten se onnistuu.

Yrittämisen halua ei Suvilta ole koskaan puuttunut. Ennen kouluikää oli perustettuna ensimmäinen oma yritys: kioski, joka teki päälle 800 markkaa voittoa limpparilla ja karkilla. Nokkela tyttö laski, että jos limpparia myy kokonaisen mukillisen sijasta puolikkaan hieman edullisemmin, voi myydä suuremmalla volyymilla. Myöhemmin Suvi opiskeli englanninkielisen liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon Joensuussa, vietti pidemmät jaksot ulkomailla opiskellen ja töitä tehden, perusti perheen Liperiin  ja viihtyi viimeiset viisi vuotta EU-hankkeissa projektisihteerinä Joensuun Seudun Kehittämisyhtiössä.Mielenkiintoisen ja haasteellisen työn ohella Suvi kuitenkin unelmoi jostain omasta. Jostain, jossa saisi hyödyntää omaa osaamista parhaalla mahdollisella tavalla,  olla avuksi ja iloksi ihmisille ja toimistossa istumisen sijaan välillä liikkuakin. Vuonna 2013 Suvi keksi viimein alan, jossa yhdistää kaikki edellä mainitut unelmat. Yrittäjäksi ryhtyminen puhtaanapidon alalle ei ollut loppujen lopuksi kaukaa haettua. Jos katsoo erilaisia työllistymistilastoja, huomaa että puhtaanapidon- ja kotityöpalvelunalalla on alati kasvava työvoimantarve. Trendi tuskin tulee heti muuttumaan, siitä pitää osittain huolen väestön jatkuva vanheneminen.

Kaiken kaikkiaan oman yrityksen perustaminen meni hyvin. Suvin omien sanojen mukaan yritys rakentui onnellisten tähtien alla: Oma paikka kilpaillulla toimialalla, vakituinen asiakaskunta ja toimiva palvelukokonaisuus löytyivät nopeasti  ja alun epävarmuus on vaihtunut selkeisiin suunnitelmiin. Puhtaanapidon ala tarjoaa kustannusten puolesta matalan kynnyksen oman yrityksen perustamiselle koska alkuinvestoinnit ovat verrattain matalat.

Ei voi sanoa, että yrittäjyys olisi ollut Suville kuitenkaan liian helppoa. Intohimo riittää kyllä pitkälle, mutta menestymiseen ja eteenpäin pääsemiseen tarvitaan rutkasti työtä. Suuri työmäärä ei kuitenkaan haittaa, kun työstä nauttii ja suunta on selvillä.

Oman taustan ja osaamisen puolesta Suvi on pärjännyt pitkälle yksin yrityksen suuntaa miettiessä, mutta peiliä kokonaisuuden ja kasvun hallintaan piti etsiä ulkopuolelta. Apua Suvi löysi Elyn puitepalveluiden kautta. Talentreen Antti Haapakorvan kanssa rakennettiin yhdessä strategiaa ja mietittiin oikeita kasvusteppejä. Henkilökemiat kohtasivat ja yhteistyö sujui hyvin. Antti auttoi haastamaan omia näkemyksiä ja rohkaisi tarttumaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Ulkopuolinen näkemys vahvisti uskoa siitä, että oikeaan suuntaan ollaan menossa. Toisia yrittäjiä Suvi kannustaakin hyödyntämään tarjottua ulkopuolista apua.  Suvin mukaan: ”Suomessa on hyvät järjestelmät ja tukipilarit yrityksille . Nyt kun on tälläisia resursseja käytettävänä, niin kannattaa tilaisuuteen tarttua. Parhaimmillaan pieni panostus euroissa voi olla suuri potku takapuoleen. Kasvu ei ole pysyvää, jos siihen ei panosta tai tiedä suuntaa mihin mennä.”Jo alusta alkaen on ollut selvää, että Kodin Suvi ei ole vain yhden naisen yritys vaan tulee työllistämään myös muita.  Parissa vuodessa yritys on kasvanut merkittävästi ja työllistää tällä hetkellä Suvin lisäksi  kolme työntekijää; Ja osaajia tarvitaan kokoajan lisää. Kodin Suvi on halunnut rakentaa alusta saakka hyvän työpaikan, jossa työntekijät eivät ole vain työntekijöitä, vaan tärkeä osa tiimiä ja kokonaisuutta.  Asiakkaat ovat kuitenkin kaiken kivijalka, joita ilman ei olisi yritystä- eikä työpaikkaa niille hyville työntekijöille.


Siitä päästäänkin Suvin toiseen tavoitteeseen: alan imagon kohentamiseen. Kodin Suvi haluaa murtaa paikoin kovin negatiivisia ennakkokäsityksiä toimialaa kohtaan sekä tuoda alalle positiivista virettä ja omalla esimerkillään  rohkaista siivoojia olemaan ylpeitä omasta työstään ja ammatistaan. Suvi toteaa, että siivoustyö on kaikkea muuta kuin p***a duunia. Puhdas ympäristö luo hyvää mieltä, edistää terveyttä ja korostaa esteettisiä arvoja niin kodeissa kuin yrityksissäkin-  ihminen voi paremmin puhtaassa ja siistissä ympäristössä kuin kaaoksen keskellä.

Pidemmän aikavälin suunnitelmista Suvi toteaa pilke silmäkulmassa: ”Tulevaisuudessa Kodin Suvi tulee leventämään hartioita muuallakin kuin kuntosalilla.”

Yhteistyössä


Suvi , Kodin Suvi ja Kaisa, Talentree

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti