keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Kummioppilaan ajatuksia aurinkoisena päivänä

On maaliskuun puoliväli ja aurinko hellii säteillään. Kevät pyrkii saapumaan Kuopioon hieman etuajassa ja kyllä huomaa, kun on kevättä rinnassa ja positiivinen mieli. Mieli tosin on positiivinen myös muutoinkin – ”Talentreella on kivaa” taitaa olla nykyisin yleisimpiä lausahduksiani.


 Työharjoitteluni on jatkunut ja miten paljon olenkaan kokenut hehkulampun lailla syttyviä AHAA -elämyksiä ja saanut kosketuspintaa konsultin työstä. Vaikka ”konsultti” ehkä sanana herättää joissakin turhan stereotyyppisiä mielleyhtymiä jakkupukuihin pukeutuvista tyhjänpuhujista, on todellisuus osoittautunut Talentreella täysin päinvastaiseksi. Uskomatonta miten paljon tietomassaa nämä ihmiset käsittelevät päivittäin kuitenkaan romahtamatta sen alle. Projektit soljuvat eteenpäin, töissä on mukavaa ja hyvät vitsit ovat sallittuja. Ei voi muuta kuin ihailla.


 Hyvään tekemisen meininkiin ja miellyttävään työilmapiiriin vaikuttavat varmasti yrityksen arvot. Niistä oppikirjoissa, johtamisen perusteissa ja yritysten toimintakertomuksissa puhutaan paljon, mutta usein ne leijuvat abstrakteina käsitteinä ilmassa vailla konkreettista näkyvyyttä arjen työssä. Joskus myös yrityksen toiminta voi olla täysin ristiriidassa sen ennalta määriteltyjen arvojen kanssa. Kuitenkin arvojen tulisi olla liiketoiminnan punainen lanka ja ikään kuin selkärankaan juurtunut asennoituminen työhön, joka näkyy myös ulospäin. Arvoja ei tulisi luoda niin, että ne vain kuulostavat sopivan arvokkailta ulkopuolisten korviin, vaan niiden tulisi perustua rehellisyyteen ja siihen strategian määrittelemään tahtotilaan, johon yritys pyrkii toiminnallaan.

Positiivisuus on yksi Talentreen viidestä arvosta eikä suotta. Kun on hyvä fiilis, heijastuu se välittömästi kaikkeen tekemiseen. Parhaimmassa tapauksessa hyvä kiertää ja positiivinen fiilis tarttuu muihinkin. Positiivinen ilmapiiri luo myös puskuria haastavia tilanteita varten sekä lisää avoimuutta ja luottamusta työkavereiden välille. Ihmisten työmotivaatio paranee ja tehokkuus lisääntyy. Kuulostaa loogiselta.

 Se, että töissä on kivaa, tulisi olla kaikkien työtätekevien oikeus. Näin keväästä hurmautuneena toivotankin kaikille lukijoille paljon aurinkoa, sillä se huomattavasti helpottaa hymyilyä. Ja tämä usein tarttuu muille eteenpäin!

 Aurinkoterveisin, kummioppilas Ilona

Hymiökuva lainattu täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti