maanantai 14. syyskuuta 2015

TJ:n tuumaustuokio: "Kerkesitkö pitää lomaa?"

Törmäsin otsikossa esitettyyn kysymykseen usein kesän jälkeisissä ensitapaamisissa eri tuttavien kanssa. Tietty, vastasin. Takana oli yhteensä 4 viikkoa ihan aitoa lomailua, jossa työtehtävien tekeminen rajoittui hyvin pikkujuttuihin.

Tusinannen kysyjän kohdalla rupesin kuitenkin miettimään kysymystä itsessään. Sehän sisältää pohjaoletuksen siitä, että vastaus on ainakin osittain negatiivinen. Ikään kuin olisi ihan normaalia ja kohtuullista, että yrittäjä ei paljon lomia pitele. Enpä usko, että kovin monelta työntekijältä kysytään samaa. Muoto lienee pikemminkin ”miten loma meni”, jossa pohjaoletus on jo erilainen.

Kuva: Autenttinen lomallelähtöilme.

Uskon vakaasti, että sisäisen kolmivarvaslaiskiaisensa sankariyrittäjyydellä aluksi tukahduttava ja sitten lopullisesti hautaava (yli)yrittäjätyyppi on pikku hiljaa väistymässä. Yhä useamman yrittäjän arvomaailmassa oma ja läheisten hyvinvointi on varmistettava pitkäjänteisesti – siis paitsi tulevaisuudessa, niin myös huomenna, tänään ja nyt. Uhrauksia ei enää haluta tehdä kaukana siintävän leveämmän leivän eteen, tämän päivän terveyden kustannuksella. Silti päinvastainen perusoletus tuntuu elävän sitkeässä.

En väitä, ettenkö itsekin tekisi paljon töitä. Kuten kirjoitin taannoin Nuorten Yrittäjien Voimalan blogivieraana, yrittäjät ovat usein sitä aktiivista ihmistyyppiä, joka ei kovin pitkään osaa pysyä paikallaan. Tämä pätee myös minuun. Eli päivät tuppaavat olemaan melko täysiä, sekä tuntimäärältään että intensiteetiltään. 

Onneksi kuitenkin yhä useampi uskaltaa kiinnittää  huomiota myös omaan jaksamiseensa. Sehän on paitsi tervettä, myös pragmaattista: yritystoiminnan suurin yksittäinen riski on usein yrittäjään itseensä liittyvä henkilöriski, ja tätä kuten muitakin riskejä kannattaa pyrkiä hallitsemaan. Jos avainhenkilö taipuu taakkansa alle, yritys niiaa yleensä miltei varmasti myös.


Haastankin Sinua, yrittäjä, ensi kerralla otsikon kysymyksen kuullessasi toimimaan seuraavasti. Ensinnäkin, katso kysyjää vilpittömän hämmästyneesti silmiin ja totea että totta kai kerkesit pitää lomaa. Toiseksi, pidä huoli, ettet näin vastatessasi valehtele sen kummemmin kysyjälle kuin itsellesikään. Se kannattaa.


Loman jälkeisissä tunnelmissa, 


Antti


3 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja vielä aivan totta. : )
  Yrittäjä voi varmistaa yöuniaan lomansa ajaksi myös vuokrajohtajan avulla.
  Se on kätevä ja kustannustehokastapa varmistaa että pääprosessien mukaiset tehtävät, kokoukset ja muut hankkeet tulevat tehtyä yrityksessä myös yrittäjän loman aikana.
  Vuokrajohtaja pitää pyörät pyörimässä sovituissa teemoissa määräajan ja raportoi yrittäjälle, kun tämä palaa hyvin levänneenä vuosilomaltaan.
  Työajasta ja määrästä voi sopia yrittäjän tarpeiden ja ajatusten pohjalta.
  Eikä se oikeasti nyt niin paljon maksa, kuin aluksi saatetaan luulla. : )

  Sami I-P
  Compacon Oy

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kiitti Sami,
  viestisi tulikin kahteen kertaan, joten poistin toisen ;)
  Ja olen muuten samaa mieltä kanssasi! Kompassin neula kannattaa laittaa osoittamaan ainakin Compaconiin, kun vuokrajohtajaa etsii...

  VastaaPoista