Päätimmekin aloittaa haastattelusarjan, jossa kasvusta ja kasvuyrittämisestä keskustellaan henkilökohtaisesti, suoraan ja avoimesti. Kirjoituksia tulee yhteensä kolme – ainakin aluksi – ja ensimmäiseksi blogivieraaksi saimme iloksemme todellisen kasvuyrittäjän, pankkiiri Ari Lahden, joka on monelle tuttu myös Nelosen Leijonan Luola -ohjelmasta. Arin perustama Icecapital on kasvuyritys ja menestystarina, joten mies tietää, mistä puhuu.
Tässä iloksenne tiivistelmä keskustelusta, josta ei kasvun iloa puutu.
Kasvuyrittäjäksi päätyminen
Ari Lahti oli 36-vuotias, kun yrittäjäaatokset alkoivat pulputa pintaan. Taustalla oli jo ensimmäinen vuosikymmen työelämässä, erityisesi pankkimaailmassa, ja pikku hiljaa tilanne oli muotoutunut sellaiseksi, että yrittäjäksi heittäytyminen oli myös taloudellisesti mahdollista. Elettiin vuosituhannen loppua. Lisäpontta antoi sisällä jo jonkin aikaa vellonut valtava palo yrittäjyyttä kohtaan. Olosuhteet olivat siis kaiken kaikkiaan optimaaliset: ikä oli ”nyt tai ei koskaan” ja luotuna oli jo erittäin hyvät suhteet suomalaiseen liike-elämään. Yrittäjyyspäätös oli lopulta helppo.
Kutsumus lapsesta saakka?
Ari toteaa hetken miettimisen jälkeen, että yrittäjäajatus iti pikku hiljaa, kun oma kompetenssi kasvoi. Yrittäjyys ei alun perin ollut haaveena – se ei siis ollut mikään lapsesta asti pinnan alla kytenyt haave. Esimerkiksi kotoa ei tullut vanhempien ammatin kautta yrittäjäesimerkkiä. Innoittajana ja benchmarkkina toimi lopulta irlantilainen yritys nimeltä Davy Stockbrokers, johon Ari oli työnsä kautta tutustunut. Davy oli elävän elämän esimerkki siitä, että pankkiiritoiminnassa tuottomahdollisuudet ovat hyvät, jos osaaminen ja tekeminen ovat riittävän korkealla tasolla. Tämä antoi uskoa siihen, että bisnesmallilla voisi pärjätä myös Suomessa.
Kasvuyrittäjän tunnuspiirteet
Kasvuyrittäjän uralle päätyneen henkilön ominaispiirteitä mietittäessä Ari toteaa, että keskeisin olemus lienee yrittämisen halu. Narulla työntämällä ei yrittäjiä synny, vaan draivin täytyy olla sisäsyntyistä. Taustalla pitää lisäksi olla kova osaaminen, sekä vilpitön uskallus heittäytyä mahdollisuuksia – mutta myös uhkia – täynnä olevaan tuntemattomaan. Myös tavoitteellisuutta täyty yrittäjäksi aikovan pääkopasta löytyä. Raha, valta ja ennen kaikkea näiden mukanaan tuoma vapaus toimivat monelle isona motiivina.
Mistä Suomeen lisää kasvuyrityksiä?
Arilla on kasvuyrittäjyyden lisäämiseen selkeät teesit. Jos kasvuyrittäjyyttä halutaan oikeasti ja pontevasti tukea, pitäisi yritystukia jakaa tiukemmalla seulalla. Yrittäjyyden edellytykset pitäisi tutkia entistä syvällisemmin ja keskittää tukea yhä enemmän niille, joilla on selkeimmät mahdollisuudet tavoitteissaan onnistua. Samaan aikaan asenneilmapiiriä pitäisi muokata voimakkaasti. Onnistuminen ja epäonnistuminen ovat saman asian kaksi puolta. Tämä pitäisi hyväksyä. Suomessa pitäisikin tukea kulttuuria, jossa yrittäjyyttä ja hyviä bisnesideoita voisi rohkeammin kokeilla ja sitten käytännön kautta huomata, että homma toimii – tai ei toimi. Yritystukien ja starttirahojen kautta syntyvät, löysän liikeidean ympärille luodut ”paperiyritykset” eivät ole sen enempää yrittäjän kuin yhteiskunnankaan etu.
Terveiset kasvuyrittäjyydestä haaveilevalle?
Pankkiiri rohkaisee koettamaan: jos tuntuu siltä, että yrittäjyys voisi olla se oma juttu, niin ei muuta kuin liikeidea rohkeasti ja päättäväisesti markkinoiden testiin! Kaiken A ja O on suunnitelmallisuus. Ari itse esimerkiksi asetti oman tavoitteensa seuraavasti: rauhoitetaan viisi vuotta yrityksen ylösajolle ja uhrataan asialle kaikki tarmo ja kompetenssi. Sitten katsotaan, miten homma lähti liikkeelle, ja vedetään johtopäätökset. Toinen Arin vinkki on ydintiimiin satsaaminen. Yrittäminen on kivaa, mutta yksinyrittäminen voi olla perin raskasta. Tämän vuoksi on usein viisasta ottaa mukaan joku noheva ja luotettava yhtiökumppani, jo alkumetreillä. Ilojen ja surujen jakaminen helpottaa kuormaa – myös yrittämisessä.
Kuva: Ari toimii myös KuPS:in pääomistajana |
Keskustelusta jää se vaikutelma, että Ari on ammatinvalintaansa tyytyväinen. Se, jos mikä, lienee kuitenkin työssä kuin työssä tärkeintä: että saa tehdä mielenkiintoisia juttuja ja innostua tekemästään. Haastateltavamme kautta saa myös vahvistusta vanha suoritusta kuvaava kaava. Sen mukaanhan
Suoritus = Valmiudet x Motivaatio
Yrittäjä – ja onnistuja – tarvitsee noita molempia. Osaamisen, kokemuksen ja henkilökohtaisten ominaisuuksien kautta tulevat valmiudet luovat yrittäjälle menestyksen pohjan. Motivaatio ja siihen olennaisesti kuuluva asenne taas sytyttävät kaavan henkiin ja nostavat liikeidean siivilleen. Ja kasvuyrittäjä – hänellä tulon tekijät ovat vielä potenssiin kymmenen.
Blogiterveisin,
Antti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti