maanantai 7. huhtikuuta 2014

It is totally Up to you!

Tättärää, taas tapahtuu! Kuopio ES järjestää huomenna tiistaina Finnkino Scalan yläkerroksessa järjestyksessä toisen peräkkäisen Up to you-tapahtuman, joka on suunnattu kaikille yrittäjille ja sellaiseksi mieliville, kiinnostuneille ja muille, jotka aavistelisivat elämän suunnan olevan itsestä kiinni!

Talentree oli jo viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa järjestetyssä Up to you-tapahtumassa yhteistyökumppanin roolissa. Olimme etuoikeutettuja tarjoamaan liikeideakilpailun voittajalle pääpalkintona konsultointia ja osallistumisen keväiseen Talentreen TJ-kouluun. Allekirjoittanut oli myös Talentreen edustajana paikan päällä ja tuomaristossa. Voittajaporukan kokemuksista kirjoitettiin lyhyt lokikirjoituskin.


 Hyvin sujuneen päivän aikana kuulin inspiroivia bisnesideoita, juttelin mielenkiintoisten yrittäjänalkujen kanssa ja kuulin urallaan jo pidemmälle edenneitä puhujia. Kun meitä pyydettiin tänä vuonna mukaan koko vuoden yhteistyökumppaneiksi, ei tarvinnut kahdesti miettiä! Wau!

Kuopio ES tekee mielestäni äärimmäisen tärkeää työtä ja vaikuttamista yrittäjyysmyönteisyyden ja etenkin uskalluksen levittämisessä. Jos miettii aloittavan yrittäjän mielenmaisemaa, oli idea sitten miten loistava tahansa, niin yksin ei pärjää sitten millään! Oman mielen pelot, uskomukset, epätietoisuus ja demonit voivat pahimmassa tapauksessa torpata toiminnan ennen alkujaan. Siksi tarvitaan kannustusta, muita ideaan uskovia ja hyväntahtoisesti sparraavia ja tukevia tahoja. Kun idea saa tuulta siipiensä alle ja omistajat uskoa yritykseensä, kuka tietää millaiseen kukoistukseen ja kasvuun pieni verso lähteekään!

Talentree haluaa olla tukena kasvuyritysten kaikissa vaiheissa; tukemassa, sparraamassa ja auttamassa asiantuntemuksellaan pahimmista karikoista. Mekin olemme aloittaneet tyhjästä, yhden miehen vuokrahuonetoimistosta, ja siitä pikkuhiljaa kasvaneet reilun 10 henkeä työllistäväksi yrityskasvattamoksi. Kasvuyrittäjää tai sellaiseksi aikovaa ymmärtää parhaiten toinen samanlainen.


Kuva täältä.
Kun tänä vuonna olemme taas mukana tapahtumassa, pohdimme mikä hyödyttäisi aloittavaa, innokasta yrittäjää alkutaipaleellaan kaikkein eniten? Pääpalkinnoksi Talentree tarjoaakin Start Up!-kisan voittajaporukalle 3x2h yrityskohtaista konsultointia, jonka tarkoituksena on sparrata voittajan liikeideaa kohti menestystä. Konsultoinnin aihe päätetään voittajan liiketoiminnan tarpeen mukaan.

Lisäksi voittajaidea saa tiimistään yhdelle jäsenelle osallistumisen keväällä lanseerattavaan Talentreen huippumyyntivalmennukseen. Koulutus käsittelee myynnin kehittämistä ja myynnin johtamista monelta näkökannalta ja tarjoaa tehokkaan tuen tuoreen liikeidean myynnille ja kaupallistamiselle. Koulutukseen tulee yritysten edustajia kattavasti eri toimialoilta, eli koulutus on samalla myös oiva paikka myös verkostoitumiseen.

Tulkaa tiistaina ständille moikkaamaan ja yhteyttä saa ottaa muutenkin! Yrittäminen on itsestä kiinni :)


 Innostavin terveisin,

 Suvi von Becker

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

HR – Huuhaata vai euroja viivan alle?

Olipa kerran organisaatio. Aivan normaali. Kasvutavoitteineen ja -kipuineen. Normaalin arkisähellyksen kanssa eläen, onnistuen ja epäonnistuen. Ja olipa kerran johtaja, joka mietti, että ”jotain tarttis tehdä.”

Yksi tapa varmistaa yrityksen menestys ja tehdä sitä kuuluisaa ”jotain”, on ottaa yrityksen HR-toiminnot tarkastelun alle. Olethan huomioinut mm. nämä:
  • Yhden virherekrytoinnin kustannus on jopa 40 % henkilön vuosipalkasta.
  • Yhden sairauspäivän hinta on jopa 350 €.
  • Yksi eläköityminen voi maksaa satojatuhansia euroja.
  • Yrityksen edustaja on henkilökohtaisesti vastuussa YT-lain noudattamatta jättämisestä ja voidaan tuomita rangaistukseen rikoslain nojalla.
  • Henkilöstöasioiden laiminlyönnin hinta on tuntikausia turhaan käytettyä työaikaa, virheitä, tyytymättömiä asiakkaita, maineen menetystä, turhautumista, työpahoinvointia jne.
Henkilöstöön liittyvät kustannukset palkkakustannusten lisäksi ovat usein piilokustannuksia, joita yrityksissä ei varsinaisesti seurata. Ja myönnettävä on, että näiden kustannusten hallinta ja ohjailu voi olla haastavaa jo ihan hahmottamismielessä. Otetaan esimerkiksi sairauspäivä. Palkkakustannus on vielä helposti todennettavissa, kuten myös työterveyslääkärin veloittama hinta. Jos palkataan sijainen, pystytään kertomaan kustannus. Hieman haasteellisemmalle alueelle mennään, kun otetaan tarkasteluun esimerkiksi menetetyn työajan arvo. Tai vaikkapa sijaisen vaillinaisesta perehdytyksestä johtuvan virheen hinta. Entäpä kustannukset projektin viivästymisestä? Tai siitä, että sairaslomalla olija tekee töitä hädissään kotoa käsin ja pidentää parantumistaan?


Kuva: Talentreen oma poppoo oppimassa. HR-manageri tyytyväisenä etualalla.

Esimerkkejä samanlaisista piiloutuvista ja kertautuvista kustannuksista on jokaisessa henkilöstöön liittyvässä toiminnossa ja prosessissa. Tämän vuoksi uskonkin siihen, että henkilöstöön liittyviin toimintoihin tulisi luoda mittarit ja seurantamenetelmät aivan kuten mihin tahansa muuhunkin toimintoon myynnistä tuotantoon. HR-toimintojen tulosta ja tehokkuutta voi ja pitää mitata tulosvastuullisena yksikkönä.

Liikkeelle voi lähteä tutustumalla esimerkiksi Tukholman yliopiston tohtorin ja dosentin Paula Liukkosen ajatuksiin ja malleihin siitä, kuinka omaan henkilöstöön liittyviä tunnuslukuja mitataan ja seurataan selkeästi ja helppojen työkalujen avulla.

http://www.paula-liukkonen.se/fi-utbildningsmat.htm

Käy myös testaamassa pika-analyysilla oman organisaatiosi HR-kunto:

https://digiumenterprise.com/answer/?sid=1161734&chk=33KQ4QJB

Pääsetkö puhtain paperein kesälaitumille? :)

Mittaroivin terveisin

Susanna

HR Manager
Talentree Oy