perjantai 9. joulukuuta 2011

Roasted by Parantainen

Oili-hankkeen mainiot koulutukset saivat jatkoa, kun Jari Parantainen päästettiin ääneen Tuotteistajan konkretiapäivän tiimoilta. Päivän agenda oli rakennettu nimenomaan jälkimmäisen sanan ensimmäisen osan kautta, sillä konkretia oli kouriintuntuvaa: lauteille pääsi kuusi paineita pelkäämätöntä paikallista yritystä omista tuotteistuksistaan puhumaan. Näitä sitten ruodittiin paitsi Parantaisen, myös yleisön kriittisen silmän alla. Mukaan olivat uskaltautuneet Lauluklubi Maestra, FlowDiet, Mainostoimisto Ad Kiivi, Fennopharma ja Fengshuisuunnittelu Tuntu. Niin, ja Talentree, joukon viimeisenä.

Kuva: Roasted Chicken.

Ajatus tuotteistustietämyksensä tuotteistaneen asiantuntijakollegan ja varta vasten paikalle saapuneen yleisön kitaan joutumisesta nosti hieman ennakkohikeä pintaan, vaikka teeman parissa tuleekin paljon asiakkaitten kanssa aivoriiheiltyä. Väkisinkin asetelma toi kuitenkin mieleen etenkin Ameriikan puolella yleisen kansanhuvin, roastingin, jossa joku poloinen – yleensä julkkis - vapaaehtoisesti mutta vastentahtoisesti asettaa paljaan sielunsa esimerkiksi rääväisestä suustaan tunnetun ylöspomppaajakoomikon verbaalivitsan alttarille. Ei kai Suomessa sentään moista? Eihän?

No, ei toki – ainakaan tässä tilaisuudessa. Itse en kiireellisyyssyistä päässyt kuuntelemaan esityksistä kuin omaani, mutta käsitykseni mukaan kaikki yritykset suoriutuivat testistään moitteetta. Omakin setti sai huomattavasti enemmän kehuja kuin kritiikkiä. Myönteistä palautetta tuli selkeydestä ja konsulttijargonin välttämisestä (jes!) – kehitysideana esiin tuotiin kehityshankkeitamme kuvaavan esimerkki-casen esiin nostaminen. Hyvä ajatus!

Kaiken kaikkiaan epämukavuusalueelle itsensä saattaminen on usein se tehokkain tapa saada kehitystä aikaan. Monasti on esimerkiksi mielessä, että omaa tuotteistusta ja myyntipresentaatiota pitäisi hioa ja hinkata, mutta kiire – se pahalainen! – puskee väliin mitä salakavalammilla tavoilla. Tämänpäiväisen tilaisuuden tarjoama lempeä roasting (tai ehkä pikemminkin kepeällä lämmöllä tehty toasting) oli oiva tapa pakottaa itsensä tilanteeseen, jossa myyntiviesti on pakko takoa kirkkaaksi. Suosittelen! Vastaavan tilaisuuden voi järjestää itsekin, esimerkiksi oman yrityksen hallituksen edessä. Ylipäätään sparraus kannattaa ottaa vastaan aina kun mahdollista, niin aloittavan yrittäjän kuin kokeneen asiakasrajapinnassa liitelijän. Selkeästä myyntiviestistä hyötyvät sekä myyjä että ostaja.


Roasted but happy,


Antti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti