Johtajuuden rinnastaminen valmentajuuteen on jo tuttua kauraa, mutta aiheen ajankohtaisuus ei silti ole mitenkään vähentynyt – päinvastoin. Työntekijät ovat yhä osaavampia ja itsenäisempiä, eikä perinteinen hierarkkinen johtamismalli enää monissakaan yhteisöissä toimi.
Myös työyhteisön arvot ovat murroksessa. Etenkin nuoremmille työntekijöille työ ja palkka eivät enää välttämättä olekaan elämän tärkeimpiin kuuluvia asioita. Tärkeämmäksi on noussut työn sisältö, oman osaamisen kehittäminen – ja vapaa-aika. Nykypäivän nuori huippuosaaja haluaa olla mukana määrittelemässä työnsä keskeisiä elementtejä. Pomosta on tulossa yhä enemmän mentori ja ohjaaja – siis valmentaja.
Ero tutkimustulosten ja monien pk-yritysten johtamiskäytäntöjen välillä lienee kuitenkin edelleen melkoinen, vaikka trendi onkin hitaasti mutta varmasti muuttumassa. Silloin tällöin johtajan olisikin otettava hetki aikaa itsensä kanssa, tuijotettava tiukasti peiliin ja kysyttävä itseltään: millainen johtaja minä olen?
Fakta-lehden numerossa 8/2010 (s.50) esitettiin linkki Liz Wisemanin kirjan ”Multipliers – How the best leaders make everyone smarter” kotisivulle. Sivustolta löytyy kysely, jolla omaa johtamistapaansa on helppo testata. Kovin syvällistä analyysiä on tietysti 10 kysymyksen avulla vaikea tehdä, mutta ajattelun apuvälineenä moinen saattaa silti toimia.
Testaa, oletko valmentaja vai valittaja? ;)
Terveisin,
Antti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti