maanantai 16. toukokuuta 2016

In>Out -hanke tukee omistajanvaihdoksissa

Kaikki tietävät, että omistajanvaihdoksia pitäisi tehdä Suomessa enemmän. Paljon enemmän. Yrittäjät ikääntyvät ja omistajanvaihdos on ajankohtainen yhä useammalle. Tilanne on ollut tämä jo pitkään. Jostain syystä vain vaihdosta odottavien yritysten aalto kasvaa, eikä murtumispistettä vielä näy. Mistä tämä johtuu?

Syitä on varmasti monia. Suomen asenneilmastossa on kehittämisen varaa - vaikka tilanne onkin parantumassa, ei yrittäjyys edelleenkään ole kovin monelle ensisijainen työllistymisen vaihtoehto. Arvonmääritys on toinen pullonkaula. Luopuva yrittäjä haluaisi ulosmitata kaiken sen hien, veren ja kyyneleet, joita hän on yrityksensä vuoksi vuosien varrella vuodattanut. Jatkajaa kiinnostaa vain tulevaisuuden tuottopotentiaali. Ja näin pitää ollakin. Myös yrittäjän valmistautumisessa omistajanvaihdokseen on paljon parannettavaa: prosessin alkua lykätään aivan liian pitkään – ja sittenkin kun liikkeelle lähdetään, on vauhti verkkainen.

Omistajanvaihdosten sujuvoittaminen on kansantaloudellinen haaste ja paljon asian eteen on tehtykin. Muun muassa Savon Yrittäjien SOS-hanke (Sujuvat Omistajanvaihdokset Savossa) tukee luopujien ja jatkajien kohtauttamisessa sekä eri toimijoiden osaamisen kehittämisessä. Myös me talenttipuulaiset näemme asian tärkeänä. Siksi olemme tänä vuonna aloittaneet In>Out –nimeä kantavan ESR-rahoitteisen hankkeen, jonka tarkoituksena on luoda uudenlainen toimintamalli omistajanvaihdosten tukemiseen.






Hankkeemme tavoitteena on elvyttää ikiaikainen mestari-kisälli –perinne, jonka avulla luopuvalla yrittäjällä oleva hiljainen tieto ja kriittinen osaaminen siirtyy koordinoidusti alkavalle yrittäjälle. Uskomme tämän madaltavan omistajanvaihdosten kynnystä, kun luopuja ja jatkaja saavat työskennellä vaihdoksen kannalta kriittisen ajan yhdessä. Samalla luopuja pystyy varmistumaan siitä, että hänen elämäntyönsä saa kukoistaa myös jatkossa.

Hankkeessa luotavaa toimintamallia voidaan joissakin tapauksissa tukea myös melkoisella lisäboostilla, ELY-keskuksen myöntämän RekryKoulutuksen avulla. Tätä mallia on pilotoitu kuopiolaisen Satulavyö Oy:n kanssa. Koulutuksessa luopuvat yrittäjät toimivat aloittavien yrittäjien mentoreina ja lisäksi ulkopuolinen kouluttajataho (tässä tapauksessa Talentree) tuo mukaan sparrausta liiketoiminnan eri näkökulmista, kuten talouden suunnittelusta, markkinoinnista ja strategian kehittämisestä. Saadut kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä ja jatkavat yrittäjät, Riikka ja Krista, ovat omien sanojensa mukaan kokeneet saamansa lisätuen hyvin arvokkaaksi yrittämisen alkutaipaleelle.

Omistajanvaihdoksia tuetaan siis monin eri tavoin. Tärkeää on myös jakaa tietoa eri mallien toimivuudesta sekä madaltaa aktiivisesti omistajanvaihdosten kynnystä. Tämän vuoksi myös In>Out –hankkeessa avoimuus ja hyvä keskinäinen sparraus on kaikki kaikessa. Kutsummekin Sinut, omistajanvaihdoksista kiinnostunut henkilö, juttelemaan asioista kanssamme maksuttomaan aamuseminaariin, joka järjestetään Kuopiossa 26.5.

Tervetuloa! :)

Blogiterkuin,

Antti



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti